En explosion inträffade i Afghanistans huvudstad Kabul, som ett resultat av att många skadades

En allmän bild av en gata i Kabul, Afghanistan, den 5 augusti 2022. REUTERS/Ali Khara

Registrera dig nu för gratis obegränsad tillgång till Reuters.com

KABUL, 6 augusti (Reuters) – Åtta människor dödades och 22 skadades i en explosion i den afghanska huvudstaden Kabul på lördagen, sade sjukhustjänstemän och vittnen.

Bomben exploderade i stadens västra distrikt, där medlemmar av den shiamuslimska minoriteten samlas regelbundet. Islamiska staten, en sunnimuslimsk grupp, tog på sig ansvaret för attacken, rapporterade gruppen på sin Telegram-kanal.

En hög tjänsteman på ett privat sjukhus sa att minst åtta personer dödades och 22 skadades.

Registrera dig nu för gratis obegränsad tillgång till Reuters.com

Enligt representanten för inrikesministeriet fanns en utredningsgrupp på plats på platsen för explosionen för att hjälpa de skadade och bedöma offren.

Videofilmer som lagts ut på nätet visar utryckningsfordon som anländer till platsen, som också ligger nära busstationer.

Attacken kom före Ashura, högtidlighållandet av Husseins martyrdöd, sonson till profeten Muhammed, som firas främst av shiitiska muslimer.

På fredagen dödades minst åtta personer och 18 skadades i en bombattack i Kabul som utfördes av Islamiska staten. Läs mer

Islamiska staten kontrollerar inte något territorium i Afghanistan, men de har sovande celler som attackerar religiösa minoriteter i landet, samt patruller av de styrande talibanerna.

Den sunnimuslimska talibanregeringen, som tog över Afghanistan i augusti förra året efter ett två decenniers uppror, sa att det skulle ge mer skydd åt shiitiska moskéer och andra platser.

Sayed Kazum Hojat, en shiitisk religiös forskare i Kabul, sa att talibanregeringen hade stärkt säkerheten inför Ashura men behövde förbättra vaksamheten.

Det finns inga uppdaterade folkräkningssiffror, men uppskattningar visar att shiasamfundet är 10-20 % av befolkningen på 39 miljoner, inklusive persisktalande tadzjiker och pashtuner, samt hazarer.

Registrera dig nu för gratis obegränsad tillgång till Reuters.com

Kabul News Reporting Redigering av Andrew Havens, Mark Heinrich och Frances Kerr

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment