En framstående vetenskapsman har släppt en bild av en avlägsen stjärna som han säger togs av Webb-teleskopet. Det var faktiskt en bit chorizo.

En röd boll av kryddig eld med glödande fläckar som lyser hotfullt mot en svart bakgrund.

Den framstående franske vetenskapsmannen Etienne Klein sa att det var den senaste häpnadsväckande bilden han hade tagit. James Webb rymdteleskop Proxima Centauri, stjärnan närmast vår sol.

Andra Twitter-användare förundrades över detaljerna i bilden som tagits av teleskopet, som imponerade världen med bilder av avlägsna galaxer som går tillbaka till universums födelse.

“Denna detaljnivå … varje dag avslöjas en ny värld”, flämtade han.

Men i själva verket, som Klein senare avslöjade, var bilden inte av en spännande stjärna bara fyra ljusår från solen, utan av en mycket mer ödmjuk skiva chorizo, en spansk korv.

“Enligt modern kosmologi existerar inte ämnet för den spanska keramikfabriken förutom på jorden”, sa han.

Klein, som har mer än 91 000 följare på Twitter, medgav att många användare inte förstod hans skämt, som han sa helt enkelt var menat att uppmuntra oss att “vara försiktiga med argumenten från människor i auktoritetspositioner, såväl som den spontana vältaligheten av vissa bilder. .”

Men vid en tidpunkt då kampen mot falska nyheter är av yttersta vikt för det vetenskapliga samfundet, indikerade många Twitter-användare att de inte var intresserade av Klein, forskningschef vid den franska atomenergikommissionen och en producent av radioprogram.

på onsdag Han sa förlåt till dem som vilselett honom.

“Jag kom för att be om ursäkt till dem som kan ha blivit chockade av mitt skämt, som inte hade något original”, sa han och kallade inlägget för ett “forskarskämt”.

Han återvände snart till mer trovärdig mark och la upp en bild på Twitter Den berömda Cartwheel Galaxy Taget med rymdteleskopet James Webb. Den här gången försäkrade han användarna att bilden var äkta.

Förra månaden presenterade NASA ännu en spektakulär “First Light” bilder Från teleskopet tittar den på sammankopplade galaxer, döden av en dödsdömd stjärna och stjärnträdgården där massiva unga solar föds, glödande med stormiga solvindar som skulpterar stora moln av gas och damm.

Till skillnad från rymdteleskopet Hubble, som i första hand observerar ljus i den synliga delen av spektrumet, är Webb optimerad för att studera infraröd strålning med längre våglängder, vilket gör att den kan fånga gryningsljuset från ett universum som sträcks ut av själva rymdens expansion. Under de senaste 13,8 miljarder åren.

Leave a Comment