En pojke i hjärtat av en brittisk juridisk strid dör efter att ha tagits bort från livstöd

London — En 12-årig pojke som hade legat i koma i fyra månader dog på ett sjukhus i London i lördags efter att läkare avslutat livsuppehållande behandling som var föremål för en långvarig rättegång.

Archie Battersbys mamma, Holly Dance, sa att han dog klockan 12.15, ungefär två timmar efter att sjukhuset började avbryta behandlingen. Brittiska domstolar avslog familjens begäran om att flytta Archie till ett hospice, och Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter vägrade att ingripa för andra gången.

“Han kämpade till slutet,” sa Dance och grät utanför sjukhuset. “Jag är den stoltaste mamman i världen.”

Archies vård blev föremål för veckor av juridiskt bråk när hans föräldrar försökte tvinga sjukhuset att fortsätta livsuppehållande behandling och läkare hävdade att han inte hade någon chans att bli frisk och borde tillåtas dö.

Familjen sökte tillstånd att flytta Archie till hospice efter att brittiska domstolar beslutat att det var i hans bästa intresse att avbryta behandlingen. Sjukhuset sa att Archies tillstånd var så instabilt att flytta på honom skulle påskynda hans död.

På fredagen avvisade högsta domstolens domare Lucy Theis familjens begäran och sa att Archie måste stanna kvar på sjukhus medan behandlingen avbröts.

“Jag går tillbaka till där jag började och inser allvaret hos Archies föräldrar och familj. Deras ovillkorliga kärlek och hängivenhet till Archie är den gyllene tråden som löper genom det här fallet”, skrev Thies i sitt beslut. “Jag hoppas att Archie nu får dö i fred med familjen som betydde så mycket för honom, som han helt klart gör för dem.

Tvisten är det senaste fallet i Storbritannien där läkares domar går emot familjers önskemål. Enligt brittisk lag är det vanligt att domstolarna ingriper när föräldrar och läkare är oense om ett barns behandling. I sådana fall går barnets bästa före föräldrarnas rätt att bestämma vad som är bäst för deras avkomma.

Leave a Comment