Ett stort föremål landade på hans fårfarm. Det kom från yttre rymden.

Förra veckan vallade Mick Miners får på en fyrhjuling när han stötte på ett taggigt svart föremål som var mer än 9 fot långt. Det påminde honom om antingen bränt ved eller en bit jordbruksmaskiner.

“Det är faktiskt ganska läskigt”, sa gruvarbetaren, 48, per telefon på torsdagen från sin cirka 5 000 hektar stora fastighet i ett avlägset hörn av sydöstra Australien.

“Jag blev ganska förvånad”, tillade han. — Det är inget man ser varje dag på en fårfarm.

Anmäl dig till The Morning Newsletter från New York Times

Gruvarbetarna tog en bild och skickade den till en närliggande bonde, Jock Wallace, som hade upptäckt ett liknande mystiskt föremål på sin gård några dagar tidigare.

Det var rymdskräp.

Den amerikanska rymdorganisationen NASA sa i ett uttalande att SpaceX hade bekräftat att föremålet antogs vara resterna av ett utskjutet rekvisitasegment av rymdfarkosten Dragon som användes under Crew-1-uppdragets återkomst från den internationella rymdstationen i maj förra året. “Om du tror att du känner igen en bit skräp, försök inte hantera eller ta bort skräpet”, sa NASA.

Rymdskräp avser utrustning i rymden som inte längre fungerar. Det mesta rymdskräpet brinner upp när det kommer in i atmosfären, och det mesta av resten hamnar ofta i havet. Men när fler rymdfarkoster kommer i omloppsbana – till exempel från privata företag som SpaceX, grundat av Elon Musk – kan påverkan på land bli mer frekvent. SpaceX svarade inte på en begäran om kommentar.

Jonathan McDowell, en astrofysiker vid Massachusetts Center for Astrophysics i Cambridge, sa att det är ovanligt att hitta rymdskräp efter ett okontrollerat återinträde på jorden.

“Det var lite överraskande för mig att så mycket av stammen överlevde uppvärmningsprocessen för återinträde,” sa McDowell, men han tillade att det inte fanns någon indikation på att det var något särskilt farligt med stammen. Han sa att i den nya kommersiella eran av rymdutforskning var det mycket svårare att få teknisk information från privata företag för att bedöma risken. Med mer information, “kan vi ha en bättre uppskattning av: “Har vi verkligen tur, eller ska vi förvänta oss detta från alla trunk-återinträden om de händer på land?”

Bålsegmentet, som används för att transportera last och även inkluderar rymdfarkostens solpaneler och radiatorer, lossnar från kapselkroppen efter att bränningen är klar när den lämnar omloppsbanan. “Det brinner normalt upp i atmosfären över det öppna havet, vilket utgör ett minimalt hot mot allmän säkerhet”, sa FAA i ett uttalande.

Förra veckan, efter att skräp från en stor kinesisk raket kom in i jordens atmosfär över Indiska oceanen, utfärdade NASA-administratören Bill Nelson en tillrättavisning och sa att Kina “inte delade specifik banainformation när deras Long March 5B-raket kom tillbaka till jorden. .” Han tillade att alla länder borde “dela denna typ av information i förväg så att risken för potentiella skräppåverkan kan förutsägas på ett tillförlitligt sätt, särskilt för tunga fordon som Long March 5B, som medför en betydande risk för förlust av liv och fast egendom.”

Möjligheten att missilens skräp skulle träffa ett befolkat område fick människor runt om i världen att spåra dess bana under dagen. Det var den tredje flygningen av Kinas största raket, Long March 5B, som gjorde ett “okontrollerat återinträde” tillbaka till jorden.

Förra året ledde ett fel till att ett SpaceX-raketsteg hamnade i ett okontrollerat återinträde i jordens atmosfär nära Seattle i vad som ser ut som ljusa föremål som lyser upp natthimlen. Skräp från en brinnande raket landade på en bondes egendom i delstaten Washington. Skräpet kom åter in i atmosfären efter 22 dagar i omloppsbana.

Området på landsbygden i Australien där gruvarbetare upptäckte rymdskrotet den 25 juli ligger cirka 100 mil söder om huvudstaden Canberra.

Ron Lane, som äger en restaurang i staden Dalgety, sa att de flesta i området – med hans undantag – inte är särskilt oroliga för att ytterligare utrymmeskräp skulle kunna landa på dem eller deras hem.

“Om vi ​​vet om tre, kan det finnas tio till som vi inte vet om,” sa Lane per telefon från sin restaurang, Tuscany In Dalgety.

Gruvarbetare, som föddes på gården där han hittade det oidentifierade skräpet, sa att hans granne Wallace ringde till myndigheterna för att rapportera annat skräp han hittade på sin egendom i början av juli. Gruvarbetare sa att allmänhetens intresse växte efter att Wallace ringde Australiens nationella TV-bolag, som senare rapporterade om böndernas fynd och sa att tre bitar av skräp hade hittats.

“Sedan hörde alla och jag hade ungefär 300 samtal”, sa gruvarbetaren, som har ungefär 5 500 får, 100 nötkreatur och 30 hästar på sin gård i Numbla Vale-området.

Dess skräp är nästan 10 fot gånger 1,3 fot, sa han, och en australisk rymdorganisations tjänsteman ringde honom på torsdagen för att säga att experter planerar att besöka hans fastighet nästa vecka för att “ta en titt.”

Gruvarbetare sa att han hittills hade njutit av att lära sig de preliminära detaljerna om hur skräpet landade och att han inte var säker på vad som skulle hända härnäst.

Han sa att han “gärna skulle få behålla den” men var också intresserad av “viss kompensation” om rymdorganisationer eller företag ville lämna tillbaka den.

Said Mosteshar, professor i internationell rymdrätt och chef för London Institute of Space Policy and Law, sa att en person bara kan kräva ersättning om skräpet skadar honom eller orsakar honom någon skada. Fast egendom.

“Min gissning är att de vill ha tillbaka det,” tillade Miners. “Jag vet inte. Jag vet ingenting om det. Som sagt, jag är fårfarmare.”

© 2022 The New York Times Company

Leave a Comment