Toppforskare medger att “rymdteleskopbilden” faktiskt var en chorizoskiva :: WRAL.com

— En fransk forskare har bett om ursäkt efter att ha tweetat ett foto av en bit chorizo ​​och hävdat att det var en bild av en avlägsen stjärna tagen av rymdteleskopet James Webb.

Etienne Klein, den berömda fysikern och chefen för Frankrikes kommission för alternativa energier och atomenergi, delade en bild på den kryddiga spanska korven på Twitter förra veckan och berömde “detaljnivån” den gav.

“En bild av Proxima Centauri, den stjärna som ligger närmast solen, som ligger 4,2 ljusår bort. Den togs av rymdteleskopet James Webb. Denna detaljnivå… en ny värld öppnar sig varje dag”, utvecklade han. Över 91 000 prenumeranter på söndag.

Inlägget retweetades och kommenterades av tusentals användare som tog vetenskapsmannen på ordet.

Allt var dock inte som det såg ut.

Klein erkände senare i en serie tweets att bilden faktiskt var en närbild av en chorizoskiva mot en svart bakgrund.

“Tja, när det är cocktailtimme verkar kognitiva fördomar tycka att det är mycket roligt… Låt oss vara försiktiga med det. Enligt modern kosmologi finns det ingenstans att relatera till spansk keramik förutom jorden.”

Efter motreaktioner från medlemmar av onlinecommunityt om skämtet, skrev han: “I ljuset av några av kommentarerna känner jag mig tvungen att förtydliga att denna tweet som visar en påstådd bild av Proxima Centauri var ett skämt. Låt oss lära oss att vara försiktiga. Argument från auktoritetspositioner såväl som den spontana vältaligheten i vissa bilder.”

På onsdagen bad Klein om ursäkt för lögnen och sa att hans avsikt var att “mana till försiktighet med bilder som verkar tala för sig själva.”

För att gottgöra, postade han en bild av den spektakulära Cartwheel-galaxen, och försäkrade anhängare att bilden var riktig den här gången.

Webb-teleskopet, det kraftfullaste teleskopet som någonsin lanserats i rymden, började officiellt vetenskapsverksamhet den 12 juli. Den kommer att kunna kika genom exoplaneternas atmosfärer och observera några av de första galaxerna som bildats sedan universums början genom deras infraröda ljus. , som är osynlig för det mänskliga ögat.

The-CNN-Wire™ & © 2022 Cable News Network, Inc., ett WarnerMedia-företag. Alla rättigheter förbehållna.

Leave a Comment