Utomjordiska bilder av Islands senaste vulkanutbrott

Räddningsteamets volontärer står för att hjälpa besökare och informera dem om alla faror när lava strömmar genom en ny spricka efter ett vulkanutbrott i Meradallirdalen på Reykjavíkhalvön, Island, den 3 augusti 2022.  (Ernir Eyjolfsson/Anadolu Agency viaty).  bilder)

Räddningsteamets volontärer står för att hjälpa besökare och informera dem om alla faror när lava strömmar genom en ny spricka efter ett vulkanutbrott i Meradallirdalen på Reykjavíkhalvön, Island, den 3 augusti 2022. (Ernir Eyjolfsson/Anadolu Agency viaty). bilder)

  • Islands vulkan Fagradalsfjall började spy ut magma igen på onsdagen.
  • Vulkanen var vilande i mer än 6 000 år fram till 2021, då den kommer att få utbrott i sex månader.
  • Bilder visar ett överjordiskt landskap när vulkanen spyr ut magma igen.

Islands vulkan Fagradalsfjall började spy ut magma igen på onsdagen, bara åtta månader efter dess senaste utbrott.

Onsdagens video visade magma skjuta från en smal spricka Den är cirka 109 till 218 meter lång nära den kylda lavan från förra årets utbrott.

(Mer: Det bröt ut i månader och spydde ut magma igen)

Vulkanen ligger på sydvästra Island i den obebodda Merádalir-dalen på Reykjavíkhalvön, cirka 20 mil från Reykjavík. Den närliggande flygplatsen Keflavik förblev öppen och flyget stördes inte.

Tre turister skadades nära vulkanen på onsdagskvällenSkadorna, inklusive en bruten fotled, var dock inte allvarliga, rapporterade New York Times. Den isländska meteorologiska tjänsten har uppmanat befolkningen att hålla sig borta från vulkanen.

Vulkanologen Magnus Tumi Gundmundsson sa till Associated Press att utbrottet verkade vara litet, och den isländska regeringen sa att risken för befolkade områden och infrastruktur var låg.

“Men vi vet inte var saker är i processen”, förklarade Gundmundsson.

En vecka före utbrottet drabbade en serie jordbävningar halvön, vilket ledde till att forskare förväntade sig ett utbrott snart.

samma område Utbrott från mars till september 2021. före utbrottet 2021, Fagradalsfjall har varit vilande i över 6 000 år, och det har inte varit något utbrott på Reykjaneshalvön på nästan 800 år. Under det 6 månader långa lavaflödet strömmade hundratusentals turister till för att se den spektakulära platsen.

Island får i genomsnitt ett utbrott vart fjärde till femte år eftersom det ligger där två tektoniska plattor divergerar, vilket gör det till en vulkanisk hotspot i Nordatlanten. Det mest förödande utbrottet nyligen var vulkanen Eyjafjallajökull, som bröt ut 2010 och störde flygresorna i flera dagar, vilket ledde till att mer än 100 000 flygningar låg på grund.

Klicka igenom bildspelet ovan för att se det överjordiska landskapet när Fagradalsfjall spyr ut magma igen.

MER FRÅN WEATHER.COM: Hur en fotograf fångade ett vulkanutbrott under norrskenet

Utbrottet började på kvällen den 19 mars 2021.  Den här bilden togs i centrum av Grindavik, staden närmast vulkanen, tidigt på morgonen den 20 mars.  Ett lavaflöde kan ses reflekteras från molnen ovanför vulkanen.  (Chris Matthews)

Utbrottet började på kvällen den 19 mars 2021. Den här bilden togs i centrum av Grindavik, staden närmast vulkanen, tidigt på morgonen den 20 mars. Ett lavaflöde kan ses reflekteras från molnen ovanför vulkanen. (Chris Matthews)

Väderbolagets primära journalistiska uppdrag är att rapportera om vädernyheter, miljön och vetenskapens betydelse i våra liv. Den här historien representerar inte nödvändigtvis positionen för vårt moderbolag, IBM.

Leave a Comment