“Virginian”, “Return of the Living Dead”-skådespelaren var 93 – The Hollywood Reporter

Clu Gulager, en verklig cowboy från Oklahoma känd för sin tur Lång man, Virginian, Visa sista bilden Och skräckfilmer, bland dem Return of the Living Dead, dog. Han var 93 år gammal.

Gulager dog av naturliga orsaker på fredagen i Los Angeles hem för sin son, John, och svärdotter, Diane. Hollywood Reporter.

Gulager spelade också skyddsmannen Charlie Strom (Lee Marvin), som rekryterades av mobbbossen (Ronald Reagan) Don Siegel. Mördarna (1964), racerbilsmekaniker mittemot Paul Newman i seger (1969) och detektiven som arbetar med honom John Wayne“Hjälten i John Sturgess” McCoo (1974).

På senare tid har han dykt upp på bioduken i sådana kritiska älsklingar som Mandarin (2015), Blåskrika (2016) och Quentin TarantinoS Det var en gång i Hollywood (2019).

Gulagers uppträdande i St Mördarna såg till Peter Bogdanovich För att hon ska spela Abilene, förmannen på oljefältscaddien, som älskade Av Ellen BurstynHennes karaktär förförde Cybil Shepherds Jace Farrow i en övergiven biljardhall i St. Visa sista bilden (1971).

Part Cherokee, den nöjesälskande Gulager brast in på scenen i september 1960 när han spelade som Billy the Kid, och spelade Barry Sullivan som Pat Garrett på NBC. Lång man. Efter två säsonger avbröts serien delvis på grund av kongressens invändningar mot att framställa den ökända fredlösa Bill som en hjälte för unga tittare.

“Men de är borta Untouchables vilket var väldigt våldsamt,” Gulager noterade I en intervju 2015. “Jag spelade en karaktär som heter Mad Dog. [in 1959] Där jag sköt en häst på en kapplöpningsbana, dödade en liten pojke i Brooklyn och skar av en bartenders fingrar. Men de lämnade det för att de trodde att showen var historiskt korrekt.

Efter att ha gästspelat i två avsnitt av NBC VirginianGulager anlände till Medicine Bow, Wyoming, för starten av seriens tredje säsong 1964 som vice sheriff Emmett Riker. dök upp med James Drury och Doug McClure i över 50 avsnitt innan de avgick 1968.

I Return of the Living Dead (1985) porträtterade Gulager chefen för ett lager för medicinskt material som bekämpar de odöda. Det var ett jobb han var tveksam till att ta, sa han. “Jag ville inte göra det speciellt”, han kom ihåg under 2017. “Jag trodde att jag var över det. Och det visar sig, om jag överhuvudtaget ska bli ihågkommen, så är det vad jag kommer att bli ihågkommen för… Jag dödade 18 zombies, och sedan kom de tillbaka och kom ihåg mig!”

Gulager dök upp i en annan skrämmande och anmärkningsvärd film från 1985. A Nightmare on Elm Street Del 2: Freddy’s Revenge. Senare spelade han en bartender med hagelgevär i en skräckfilm Semester (2005) och dess två direkt-till-video-uppföljare, fungerade sedan Piranha 3DD (2012). Dessa fyra filmer regisserades av hans son John.

Clu Gulager med Norman Fell (mitten) och Lee Marvin i ‘The Assassins’.

Universal Pictures/Photofest

William Martin Gulager föddes den 16 november 1928 i Holdenville, en skogbevuxen stad 75 miles från Oklahoma City. Hans far, John, var en Broadway-skådespelare som blev länsdomare, och hans mamma, Hazel, arbetade för Veterans Administration. Hans andra kusin var Will Rogers.

Hans fars smeknamn för honom kom från clu-clu-fåglarna – kända på engelska som martins – som häckade nära familjens hem. Efter gymnasiet och en period i US Marine Corps gick Gulager på Northeastern State College och Baylor University, där han fick ett stipendium för att studera i Paris med den berömda skådespelaren och mimaren Jean Louis Barrault.himlens barn) före examen 1956

Arbetade i direktsänd TV i New York på program som t.ex omnibus, United States Steel Watch och Goodyear Playhouse innan han flyttade till Los Angeles 1959. Han dök upp Efterlyst död eller levande, Ha Gun – du kommer att resaoch Laramie och anställd Lång man Efter att MCA-chefen Lew Wasserman såg honom spela en karaktär av Elvis-typ på CBS. Lekstuga 90.

“Jag var en cowboy från Oklahoma. Jag gick på stängslen [around cattle] “Jag var på fältet vinter och sommar och tittade på myror”, Gulager sa I 2019 års intervju. “Och sedan går du vidare och något dyker upp och du vill bli skådespelare. Jag kunde spela cowboy och det var lätt för mig att rida ponny och ha hatt på mig.

Future Universal och Columbia Pictures-chefen Frank Price, som producerade och skrev Lång mananlitade en gulagher Virginian. – Jag var pank när jag flyttade [that show]”, han sa under 2014. ”Jag var tvungen att be Frank Price, som var ansvarig för det, om ett jobb. Han sparkade skådespelaren på inspelningsplatsen och anställde mig. Hade jag vetat att någon blivit uppsagd hade jag inte tagit jobbet.”

1970 spelade Gulager mot Lloyd Bridges i NBC-dramat San Franciscos internationella flygplats, även producerad av Price, men den varade bara i sex avsnitt. Han var vinmakare Chase Gioberti för piloten 1981 Falcon Crest men ersattes av Robert Foxworth när programmet plockades upp av CBS.

Gulager säger att han improviserade mycket när han skapade neo-noir-klassikern Mördarna. “Jag blev förvånad över att Lee Marvin lät mig göra det, faktiskt,” noterade han under en intervju med Eddie Mueller i januari 2020 efter filmens visning på TCM. Black Alley. “Men regissören ville att jag skulle hitta på saker [make the character] Psykotiskt, riktigt galet. Så jag försökte fortsätta med det.”

Gulager har också medverkat i shower som Dr Kildare, bonanza, Mannix, Hawaii Five-O, Mord, skrev han, Walker, Texas Ranger och McKenzies från Paradise Cove Och bland dem i filmerna Andra sidan midnatt (1977), kraften i en (1979), På natten (1985), Jag ska ge dig en sukka (1988), Willies (1990) och Mina hjältar har alltid varit cowboys (1991).

Han var ansvarig En dag med grabbarna (1969), som nominerades till Guldpalmen för bästa kortfilm vid filmfestivalen i Cannes – och lins av den store László Kovács – och undervisade i skådespeleri från Hollywood Workshop.

Förutom John och Diane, överlevande inkluderar hennes son Tom; Toms fru, Zoe; och sonson Clu.

Han var gift med sångerskan och skådespelerskan Miriam Byrd-Nethery från 1952 till 2003.

“Clue var lika omtänksam som han var lojal och hängiven sitt hantverk, en stolt medlem av Cherokee Nation, en regelbrytare, skarp och insiktsfull och alltid på de förtryckas sida”, sa hans familj. “Han var godhumör, en ivrig läsare, mild och snäll. Högt och farligt. “

Leave a Comment